Project Description

Aan de Surinaamse grachten

Van Loon & Suriname (1728-1863)

Klik hier om te bestellen.

Dit boek verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Van Loon (5 oktober 2019 – 13 januari 2020), waarin voor het eerst de betrokkenheid van de familie Van Loon in de achttiende-negentiende eeuw met West-Indische Compagnie en Suriname wordt belicht.

Aan de hand van acht historische personages wordt de lezer meegenomen in het verhaal van de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie. De historische personages vertegenwoordigen verschillende rollen in die geschiedenis, van slaafgemaakte arbeiders op de plantages tot investeerders in Amsterdam. De persoonlijke verhalen worden begeleid door drie essays over de gedeelde geschiedenis tussen Suriname, Amsterdam en de trans-Atlantische slavenhandel in de achttiende en negentiende eeuw.

Net als in de tentoonstelling komen in Aan de Surinaamse Grachten de nazaten van de historische personages aan het woord. Zij gaan in gesprek met elkaar over hun en elkaars familiegeschiedenis. Samen geven zij de gedeelde geschiedenis letterlijk een stem en gezicht in het hier en nu.

Auteurs: Karwan Fatah-Black, Leo Balai, Marian Duff, Willem te Slaa